Landelijk neemt georganiseerde criminaliteit naar verwachting toe. Van belang is dat Dordrecht niet interessant wordt voor criminelen. Misdaad mag niet lonen. De uitdaging is het inzetten op bewustwording van inwoners, ondernemers en professionals. De brede aandacht voor ondermijning en de actiegerichte houding van verschillende ketenpartners moeten we vast zien te houden om greep te krijgen op deze vorm van ondermijnende criminaliteit die de maatschappij ontwricht.
Wat doen we in 2019?
Vanaf 2019 wordt de inzet van integrale controles van bedrijven (zoals horeca en detailhandel) verdubbeld. Maandelijks worden ondernemers bezocht door gemeente (inclusief handhaving) en diverse partners en wordt er gecontroleerd op onder andere vergunningen, uitkeringsfraude, boekhouding, Tabakswet, afdracht accijnzen en voedselkwaliteit. Daarnaast wordt bekeken of deze controles kunnen worden uitgebreid naar de bedrijventerreinen en het havengebied (inzet op risicobranches).
Toelichting beleidsafwijking
Tot mei 2019 zijn er bij 11 bedrijven integrale controles uitgevoerd. Onderzocht wordt of er meer branchegericht gewerkt kan gaan worden. We richten ons nu alleen op de horeca en de detailhandel. De vergunningplicht inzake voorkomen malafide bedrijvigheid wordt opgenomen in de APV. Bekeken wordt hoe deze nieuwe bevoegdheid van de burgemeester kan worden ingezet.
Wat doen we in 2019?
Criminele familieverbanden spelen een belangrijke rol in de georganiseerde criminaliteit. Crimineel gedrag binnen families is van generatie op generatie dikwijls zichtbaar. Wanneer blijkt dat er binnen families sprake is van crimineel gedrag dat van generatie op generatie wordt overgedragen, wordt gewerkt met een familiegerichte aanpak. Er wordt hiervoor samengewerkt met partners binnen het Veiligheidshuis (veiligheid en zorg) en het RIEC (zoals Openbaar Ministerie, Politie, Belastingdienst, SZW).
Toelichting beleidsafwijking
Er is samen met partners (zoals de Sociale Dienst, Politie, en wijkmanagers) gekeken of er momenteel families in aanmerking komen voor een integrale familiegerichte aanpak. De conclusie is dat er te weinig aanknopingspunten zijn om hier nu extra op te investeren, terwijl er andere zaken zijn die ook onze aandacht vragen. Er is afgesproken om dit pas extra op te pakken als er voldoende aanleiding is om hier mee aan de slag te gaan. Daarnaast volgen we de pilot van het RIEC Rotterdam en het Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond inzake criminele families. De uitkomsten daarvan worden dit najaar verwacht.
Wat doen we in 2019?
We nemen deel aan het regionale overleg over mensenhandel. Samen met onze partners maken we een start met het ontwikkelen van regionaal beleid inzake mensenhandel. Er worden voorbereidingen getroffen voor het bestuurlijk toezicht van vergunde en onvergunde inrichtingen met ingang van 2020.
Wat doen we in 2019?
Hennepkwekerijen worden strafrechtelijk geruimd en na ontmanteling worden bestuurlijke maatregelen getroffen. Bewoners worden voorgelicht over gevaren van illegale hennepkwekerijen en het herkennen van signalen van illegale hennepteelt. Er komt in Dordrecht geen experiment met legale wietteelt.
Wat doen we in 2019?
We maken gebruik van de mogelijkheden die de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) biedt. Onderzocht wordt of het Bibob beleid efficiënter en effectiever kan worden toegepast binnen de mogelijkheden zoals het verkorten van de termijnen en het vereenvoudigen van het invullen van de aanvraag.