De zogenaamde traditionele criminaliteit (zoals woninginbraken, geweld op straat, diefstal van of uit auto en fietsdiefstal) neemt af. Deze trend willen we voortzetten. Tegelijkertijd zien we dat de digitale dreiging toeneemt. De uitdaging is ook onze bijdrage te leveren aan het bestrijding van deze vorm van criminaliteit.
Wat doen we in 2019?
We zetten in op het weerbaar maken van de gemeentelijke organisatie, de bedrijven, kennisinstellingen en inwoners van de stad tegen cybercrime. Samen met onze partners onderzoeken we hoe de voorlichting over cyberdreigingen en te nemen beschermings-maatregelen het beste vorm gegeven kan worden. Daarnaast oriënteren we ons op de mogelijkheden van ondersteuning van bepaalde kwetsbare groepen.
Toelichting beleidsafwijking
We oriënteren ons samen met onze partners op de rol die we gezamenlijk, op lokaal niveau, kunnen nemen op het thema cybercrime. Dit uit zich in 2019 op een eerste opzet voor een actieplan. Tot nu toe hebben de volgende activiteiten plaatsgevonden: training Digitaal Veilig voor MKB'ers, verkenning van publiek-private samenwerking met Dordtse bedrijven op het gebied van cyberweerbaarheid en actieve communicatie over de landelijke campagne ‘Eerst checken, dan klikken’ richting onze inwoners.
Wat doen we in 2019?
In samenwerking met de organisaties die zorgdragen voor de vitale infrastructuur in onze stad, zoals elektriciteitsvoorzieningen, bruggen en ziekenhuizen, brengen we de knelpunten en risico’s van de voorzieningen in beeld en bespreken we de te nemen maatregelen. De gemeente heeft hierin naast een eigen verantwoordelijkheid, indien nodig, een ondersteunende rol voor de organisaties die dat wensen.
Toelichting beleidsafwijking
Samen met onder meer de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid onderzoeken we welke knelpunten en risico's er spelen in Dordrecht op het gebied van digitale dreiging. Eind 2019 ligt er een globaal beeld van deze knelpunten en risico's.
Wat doen we in 2019?
We blijven ons, samen met onze partners, inzetten om cijfers rond de vermogens- en geweldscriminaliteit verder te laten dalen. Burgerparticipatie in de vorm van onder andere WhatsApp-groepen en Burgernet moedigen we aan. Ook blijven we de afzetmogelijkheden van via criminaliteit buitgemaakte goederen verstoren door middel van controles van politie en handhaving bij bedrijven die in tweedehands goederen handelen. Recidive van veroordeelde personen van High Impact Crimes (HIC) dringen we terug door deze personen, in samenwerking met het Veiligheidshuis, een sociaal aanbod te doen (zoals toeleiding naar dagbesteding en aanbieden scholing of speciale trainingen).