Dordtenaren moeten de ondersteuning krijgen die nodig is. Op dit moment is dat nog niet altijd het geval. Hier moeten we wat aan doen. Dat geldt ook voor de kosten. Het aantal Dordtenaren dat een beroep doet op ondersteuning neemt toe. We willen de kosten in de toekomst betaalbaar houden door de komende jaren in te zetten op innovatie.
Wat doen we in 2019?
Met zorginnovatie en inkoop willen we nieuwe ondersteuningsvormen realiseren die beter aansluiten op de zorgbehoefte van inwoners. We onderzoeken diverse ideeën die we opgehaald hebben in de stad voordat we deze daadwerkelijk invoeren. Denk aan meerjarige contracten, beschikkingsvrij aanbod en het gezinsbudget. In het 1e kwartaal 2019 bieden we de raad een voorstel en investeringsplan aan.
Wat doen we in 2019?
Samen met de Sociale Dienst Drechtsteden en zorgpartijen onderzoeken we hoe de zorg en ondersteuning aan inwoners efficiënter ingezet kan worden. We bieden zorgorganisaties de mogelijkheid om, met elkaar, lokale en maatwerkvoorzieningen in samenhang in te gaan zetten. We starten in 2019 één of meerdere pilots.
Toelichting beleidsafwijking
Er vinden momenteel gesprekken plaats in het kader van de totstandkoming van het regionale plan sociaal domein (beoogde vaststelling in Drechtraad: september/oktober 2019), onder aanvoering van de Sociale Dienst Drechtsteden, én in het kader van de totstandkoming van het nieuwe lokale Wmo-beleidsplan (beoogde vaststelling in Dordtse raad: september/oktober 2019). In deze gesprekken wordt ook gesproken over het verbeteren van de samenwerking tussen (professionele) partijen in de wijk.
Wat doen we in 2019?
Een taskforce van externe, onafhankelijke experts onderzoekt de reeds bekende knelpunten in het systeem van de jeugdhulp. Dit resulteert in aanbevelingen gericht op de inzet en aansturing van wijkteams, de organisatiestructuur van het stelsel en het betaalbaar houden van jeugdhulp. Op basis van de aanbevelingen bepalen we welke maatregelen passend en noodzakelijk zijn.
Wat doen we in 2019?
De toegang tot het verlenen van zorg loopt via verschillende kanalen. Het sociaal wijkteam, de Sociale Dienst en verschillende andere verwijzers zoals huisartsen hebben hier een rol in. In 2019 zorgen we dat de verschillende toegangskanalen elkaar meer dan nu weten te vinden in een met elkaar afgestemde werkwijze. Verder sturen we waar nodig lokaal bij.
Wat doen we in 2019?
De overgang 18-/18+ loopt niet altijd soepel; in sommige gevallen wordt niet tijdig de adequate ondersteuning geleverd. Samen met de Sociale Dienst Drechtsteden en de Service Organisatie Jeugd ZHZ gaan we in gesprek over de knelpunten die er zijn en hoe we deze kunnen oplossen, zodat er geen kinderen tussen wal en schip vallen.
Wat doen we in 2019?
In april 2018 is door gemeenten en het Rijk het landelijke programma 'Geweld hoort nergens thuis' gepresenteerd. De gezamenlijke opgave is om huiselijk geweld en kindermishandeling te stoppen, terug te dringen, de schade te beperken en zo de cirkel van geweld, de overdracht van generatie op generatie, te doorbreken. Wij vertalen de drie actielijnen van het programma naar Dordrecht: (1) eerder en beter in beeld, (2) stoppen en duurzaam oplossen, (3) aandacht voor specifieke groepen.