De kwaliteit van de openbare ruimte moet omhoog om de klimaatbestendigheid te verbeteren. Daarnaast zorgen we dat de leefomgeving van inwoners verbetert. We werken dit in projecten uit en implementeren dit in ons groenbeheer. Daarbij maken we gebruik van nieuwe technologieën en volgen we nieuwe ontwikkelingen. We plannen werkzaamheden op een slimme manier, samen met partners.
Wat doen we in 2019?
Voor het Deltaplan Ruimtelijk Adaptatie voeren we een stresstest uit rond klimaatverandering, gericht op het onder meer de onderdelen wateroverlast als gevolg van heftige regenbuien en eventuele gevolgen van hitte en droogte. Op basis van deze stresstest bepalen we met de stad het ambitieniveau wat we wel en niet acceptabel vinden en wordt het bestaande beleid, waar nodig, aangepast. De maatregelen stemmen we af op de nieuwe Wegennota en de visie Groenblauw.
Wat doen we in 2019?
In 2020 loopt het vigerende Gemeentelijk Riolering Plan (GRP) af. De vijfjaarlijkse vaststelling van het GRP is de basis voor alle noodzakelijke uitvoeringsplannen voor afvalwater en overtollig regenwater. De uitkomsten van het bepaalde ambitieniveau voor de klimaatbestendigheid is eveneens input voor het GRP. Dit vormt tevens de basis voor het bepalen van de hoogte van de rioolheffing voor deze periode van 5 jaar. In de nieuwe Omgevingswet heeft het GRP geen wettelijke verplichting meer, maar voor de gemeente blijft het een belangrijk document om het beleid en de hoogte van de heffing op te bepalen. In 2019 bepalen we met de Omgevingswet welke nieuwe vorm het GRP krijgt, stemmen we dit af met de andere beleidsplannen en starten we met het bepalen van de maatregelen en de grondslag van de rioolheffing.
Wat doen we in 2019?
De huidige wegennota loopt tot 2020. In 2019 bereiden we de nieuwe wegennota voor en betrekken de raad hierbij. De nota krijgt een integraal karakter, waarbij we naast de technische zaken ook aspecten meenemen zoals onder andere, riolering, klimaatadaptatie, energietransitie en de Omgevingswet.
Wat doen we in 2019?
Bij de voorbereiding en uitvoering van alle werkzaamheden leggen we de verschillende investerings- en onderhoudsplannen van de gemeente naast die van de verschillende (nuts)bedrijven. Uitgangspunt is dat werk met werk wordt gemaakt en dat we werkzaamheden zoveel mogelijk combineren.
Wat doen we in 2019?
We starten in 2019 met de kap en de voorbereidingen op de herplant van de essen die in het kader van de essentaksterfte moeten worden verwijderd. Deze projectmatige aanpak van het kappen en herplanten van de zieke essen zal naar verwachting 15 jaar in beslag nemen.
Wat doen we in 2019?
We zetten beschikbare (open en big) data slim in om de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren. Tevens zetten we slimme technologie in (eventueel in pilots) voor het verbeteren van het onderhoud en veiligheid in de openbare ruimte.
Toelichting beleidsafwijking
In steeds meer onderwerpen gebruiken we data om de kwaliteit van de stad te verbeteren. Zo wordt de wijklijndata veelvuldig gebruikt voor het maken van zogenaamde hotspots (hondenpoep en vervuiling). Er is inmiddels gestart met de ontwikkeling van een datawarehouse (plek waar relevante data integraal bij elkaar kan komen) in samenwerking met Smart Data Center Drechtsteden. Doordat de opgave Slimme Stad is gestopt, is het ondersteunen van initiatieven echter beperkt. Op korte termijn starten we met een pilot met warmtecamera's en 3D metingen van bestaande bruggen om snel deformaties te meten.